Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος, ζήτησα την ψήφο των συμπολιτών μου υποσχόμενος ότι πρόθεσή μου ήταν να «κάνω τη διαφορά» ασχολούμενος με τα καθημερινά προβλήματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες με μια νέα νοοτροπία προσοχής, εγρήγορσης και άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες του Δημότη.

Μια από τις βασικές μου θέσεις ήταν η επένδυση στο μέλλον, στηρίζοντας τη γνώση και τη δημιουργία. Ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, γνώριζα ότι η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έτσι, όταν ανέλαβα την τιμή της Προεδρίας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κηφισιάς γνώριζα ότι αναλάμβανα μια σημαντική ευθύνη.

Συγκροτήσαμε, λοιπόν, μια ομάδα, ικανών,έμπειρων και πρόθυμων για προσφορά ανθρώπων με βασικό μας μέλημα η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας να στηριχτεί στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, οι οποίες τοποθετούν το παιδί και το ενδιαφέρον του στο κέντρο της γνώσης. Ως εκ τούτου, δουλέψαμε βασιζόμενοι στη μέθοδο «project» (Σχέδιο Εργασίας).

Έτσι, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς, διαπραγματευτήκαμε Σχέδια Εργασίας με θέματα τα “Χαρακτηριστικά εποχών”, την “Αγωγή Υγείας”, τον “Τρύγο- ελιά-σπορά”, την “ΚυκλοφοριακήΑγωγή”, την “Διαπολιτισμική Αγωγή”, την “Συναισθηματική Αγωγή”, τη “΄Λαϊκή παράδοση” και την “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”. Το εν λόγω παιδαγωγικό πρόγραμμα συμπληρώθηκε με την βιωματική μελέτη των παγκόσμιων ημερών, με την ομαδοσυνεργατική μάθηση και τον εορτασμό των θρησκευτικών εορτών και εθνικών μας επετείων.

Μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις μας ήταν:

    1. Όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί να επικεντρωθούν σε Σχέδια Εργασίας με θέμα «Το Περιβάλλον» με κεντρικό στόχο την κατάκτηση της γνώσης μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης και της ενεργητικής μάθησης. Ο προσανατολισμός στην προστασία του περιβάλλοντος που θέσαμε, μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης των παιδιών και της άμεσης επαφής τους με τη φύση, κορυφώθηκε με την διοργάνωση του δεύτερου παιδικού φεστιβάλ και της καλοκαιρινής γιορτής μας υπό το πρίσμα αυτού του κοινού θέματος. Στο φεστιβάλ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πρωτότυπες δημιουργίες με ανακυκλώσιμο και μη υλικό, κατανοώντας βαθύτερα τη σημασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον. Στην καλοκαιρινή γιορτή με τίτλο «ΟΕφιάλτης της Περσεφόνης», τα παιδιά απέδωσαν το μύθο της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας, βάσει του οποίου οι αρχαίοι πρόγονοί μας εξηγούσαν την εναλλαγή των εποχών. Έμφαση δόθηκε στην επιρροή του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον και τις συνέπειες της. Κλείνοντας την εκδήλωση, τα παιδιά μετέφεραν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα για την προστασία και το σεβασμό του ελληνικού φυσικού μας πλούτου.

 

  1. Νοικιάσαμε μουσειοσκευές με θέμα τα δημητριακά και βαλίτσα οδοντιάτρου από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ώστε να μπορούν να μελετήσουν βιωματικά τα παιδιά τα θέματα της σωστής διατροφής και της στοματικής υγιεινής. Μάλιστα συνεργαστήκαμε και με οδοντίατρο η οποία ενημέρωσε τα παιδιά για τη σωστή φροντίδα των δοντιών και τη σημασία αυτής στην υγεία του παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά εξετάστηκαν και από παιδίατρο η οποία όπου έκρινε αναγκαίο, παρείχε ιατρικές συμβουλές στους γονείς των παιδιών. Οι ψυχολόγοι των σχολείων με τη σειρά τους μεριμνούσαν για την ψυχολογική υγεία και την ομαλή φοίτηση των παιδιών στους Σταθμούς παραπέμποντας τους γονείς στους αρμόδιους ιατροπαιδαγωγικούς φορείς όπου κρινόταν απαραίτητο.
  2. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας συμμετείχαν ενεργά, νήπια γονείς & παιδαγωγοί στη βιωματική δράση «Ανθοκομία –Κηπουρική» φυτεύοντας καλλωπιστικά φυτά στα παρτέρια του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην Νέα Ερυθραία. Παράλληλα αναλάβαμε την επάνδρωση περιπτέρου «Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Κηφισιάς» στην Ανθοκομική Έκθεση του ΔήμουΚηφισιάς, παρουσιάζοντας τις ανθοδημιουργίες των παιδιών που κατασκεύασαν με τη χρήση ποικίλων υλικών και τεχνικών και συμμετείχαμε και στα “Κηφισοπαιχνιδίσματα” παρακολουθώντας κουκλοθέατρο από τις φοιτήτριες των ΙΕΚ Αγίου Στεφάνου.
  3. Διοργανώσαμε επιμορφωτικές εκδρομές στο Μουσείο Φυσικής ΙστορίαςΓουλανδρή, στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι και στο εργαστήριο κατασκευής χριστόψωμου.
  4. Το Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποιήσαμε τα Χριστουγεννιάτικα Δρώμενα με τη συμμετοχή των παιδιών των γονέων και των παιδαγωγών. Πρόκειται για βιωματικές συμμετοχικές δράσεις κατασκευής χριστουγεννιάτικων εκθεμάτων με ανακυκλώσιμα και βιολογικά υλικά.
  5. Το 2014 ξεκινήσαμε πιλοτικά τις ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σεμινάριο στο προσωπικό από το Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, ακολούθησε ενημέρωση και προετοιμασία στα νήπια και τέλος με την συνεργασία της πολιτικής προστασίας του Δήμου πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις εκκένωσης των κτιρίων εν ώρα λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
  6. Προτεραιότητά μας, ήταν η άμεση ενημέρωση των γονέων για τις καθημερινές δραστηριότητες των νηπίων και για το πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής, γι αυτό το λόγο καθιερώσαμε για πρώτη φορά το «Τετράδιο Συνεργασίας Νηπιαγωγού – Γονιού» το οποίο το δίναμε κάθε μέρα στους γονείς κατά την αποχώρηση των νηπίων.
  7. Τέλος, καθιερώθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά, η παρέλαση των παιδικών σταθμών στις εθνικές επετείους καθώς και η κατάθεση στεφάνου στο χώρο του ηρώου.

Οι διαθεματικές δραστηριότητες που εκπονήθηκαν στα πλαίσια όλων των Σχεδίων Εργασίας βοήθησαν τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητες όπως ο αυτοέλεγχος, η ενσυναίσθηση, η ποιοτική επικοινωνία, η διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων και προβλημάτων, η προσωπική υπευθυνότητα και η ικανότητα συνεργασίας. Σε όλη αυτή μας την προσπάθεια οι παιδαγωγοί, οι θεατρολόγοι και η μουσικός συνεργάστηκαν αρμονικά οργανώνοντας μουσικοκινητικά δρώμενα και δραματοποιήσεις ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εκφραστούν μέσω της τέχνης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Χιωτάκη για τη δυνατότητα που μου έδωσε, παρόλο που «έχασε» την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου όταν του ανακοίνωσα ότι θα χωρίσουν οι πολιτικοί μας δρόμοι. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους μεγάλους πρωταγωνιστές της προσπάθειάς μας. Το σύνολο του παιδαγωγικού προσωπικού για την αγαστή συνεργασία και τις πολύτιμες εμπειρίες που μου προσέφεραν, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή του και πάνω απ’ όλους, τους συμπολίτες μας που με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να προσφέρω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, στον τόσο σημαντικό τομέα των Παιδικών Σταθμών.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Παιδικός Σταθμός «Ανθούλα Αμπατζή» Δήμου Κηφισιάς

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εργασίας “Τα ζώα του αγροκτήματος” μεταξύ των άλλων δράσεων και δραστηριοτήτων, τα παιδιά προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και τα ζώα ,επισκέφτηκαν το πάρκο “Paradise”στη Μεταμόρφωση όπου είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τα ζώα , να γνωρίσουν τους τρόπους φροντίδας τους, να ενημερωθούν για τις βασικές αρχές της κτηνοτροφίας και να υιοθετήσουν στάση σεβασμού απέναντι στη φύση και τα ζώα. Επιπλέον, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο “Ο Σπίθας και ο Βασιλιάς” της Ντέση Χαϊκάλη. Η καλοκαιρινή γιορτή τους δε, τίμησε τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.

Παιδικός Σταθμός «Σοφία Γκίκα» Δήμου Κηφισιάς

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εργασίας «Το Περιβάλλον» και στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουν τα παιδιά βιωματικά τη γνώση, τα νήπια φύτεψαν λουλούδια στον κήπο του Σταθμού. Επιπροσθέτως, τον Ιούνιο τα παιδιά μελέτησαν το project “Σιτάρι-Αλεύρι-Ψωμί” και μόνα τους άλεσαν σιτάρι και ζύμωσαν ψωμί.. Παράλληλα επισκέφθηκαν τα βιωματικά πάρκα και συμμετείχαν στον τρύγο, το πατητήρι και την περισυλλογή της ελιάς και παρουσίασαν στην προσχολική εορτή το θέμα «μόλυνση του περιβάλλοντος».

Β’ Παιδικός Σταθμός Δήμου Κηφισιάς & Παραρτήματα

Τα παιδιά ασχολήθηκαν με το Σχέδιο Εργασίας “Ανακύκλωση” μέσα από το οποίο κατανόησαν τη διαδικασία της ανακύκλωσης, έμαθαν τις κατηγορίες ανακυκλώσιμων προϊόντων και αφομοίωσαν τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων υλικών με σκοπό την βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Παρακολούθησαν τον τρύγο την περισυλλογή της Ελιάς, οργάνωσαν την δράση ψωμί–σιτάρι και ψήσανε διάφορα αρτοσκευάσματα. Οι καλοκαιρινές γιορτές είχαν θέμα τον “Ελληνικό Κινηματογράφο” ενώ στο Παράρτημα της Κηφισού τους “Μύθους του Αισώπου”.

Α’ και Β’ Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας Δήμου Κηφισιάς

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εργασίας “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”, τα παιδιά μέσω της βιωματικής προσέγγισης ήρθαν σε επαφή με τη φύση μελετώντας αρχικά τα στάδια ανάπτυξης των φυτών και των λουλουδιών. Στη συνέχεια, κατασκεύασαν λαχανόκηπο και φύτεψαν φυτά και λουλούδια στους κήπους των παιδικών σταθμών. Παράλληλα, επεξεργαστήκαμε το συγκεκριμένο project μέσα από την Τέχνη μελετώντας πίνακες μεγάλων ζωγράφων (VanGogh, Mone) με θέμα το περιβάλλον, τη φύση και τα λουλούδια. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά στην Τέχνη και μέσα από το συμβολισμό των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών έμαθαν να αναγνωρίζουν συναισθήματα, να τα ελέγχουν και να τα εκφράζουν με το δικό τους τρόπο.Ταυτόχρονα, καλλιεργήσαμε τη συναισθηματική αγωγή των παιδιών η οποία αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της εκπαίδευσης τους.