Το άκουσμα της κοίμησης του Γέροντος, π. Μάρκου Μανώλη

Το άκουσμα της κοίμησης του Γέροντος, π. Μάρκου Μανώλη συγκλόνισε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αττικής. Παρασκευή 16/4/2010 ο Πατήρ Μάρκος αναβέβηκε εις την άνω Ιερουσαλήμ. Μεγάλη Παρασκευή για τα πνευματικοπαίδια του & σε λίγες ώρες ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου κατακλύζεται από πλήθος χριστιανών κάθε ηλικίας. Πρόσωπα βουβά, μελαγχολικά βουρκωμένα ζαλισμένα & χαμένα μέσα σε σκέψεις ανηφορίζουν το δρόμο για τον Άγιο Γεώργιο Διονύσου. Ο πόνος μεγάλος ,η προσευχή αδιάλειπτη, τα δάκρυα ποτάμι… Στον ναό έχει ήδη αρχίσει η ολονύκτιος αγρυπνία για την ψυχή του μακαριστού Γέροντα, θα είναι η τελευταία Θεία Λειτουργία των παιδιών του μαζί του, αλλά αυτή την φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δεν θα κάνει εκείνος την Λειτουργία για μας αλλά εμείς για εκείνον.

Στις 01:00 ξημερώματα Σαββάτου το σκήνωμά του έρχεται στον χώρο όπου διακόνησε επί έτη πολλά…ο πόνος κορυφώνεται, στα πρόσωπα ζωγραφίζεται η οδύνη κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπει…ο αεικίνητος εργάτης του Χριστού, ο πνευματικός πατέρας όλων ημών κείτεται <<νεκρός>> .& όμως τον υποδεχόμαστε Αναστάσιμα ψάλλοντας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ μέσα σε ρίγη συγκίνησης. Οι στιγμές αυθεντικές, μοναδικές ,τα συναισθήματα της χαρμολύπης μας διαπερνούν όλους, θρηνούμε μάλλον την πνευματική μας ορφάνια, τις αμαρτίες μας, τον εαυτό μας που έχασε το στήριγμα του ενώ παράλληλα χαιρόμαστε που ο π. Μάρκος με παρρησία ενώπιον Θεού θα προσεύχεται για όλους μας στο επουράνιο θυσιαστήριο.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης ασπαζόμαστε για τελευταία φορά τον σεπτό Γέροντα. Νέοι, γέροι , γονείς με τα παιδιά τους, άρρωστοι , ανάπηροι, πένητες & πλούσιοι άπαντες συνέρεαν μέχρι το Σάββατο το απόγευμα να τον προσκυνήσουν, να τον ευχαριστήσουν να του εξομολογηθούν για τελευταία φόρα τον πόνο τους. Ο π. Μάρκος ,ο πράος Γίγαντας της Ορθοδοξίας, αποτέλεσε την καταφυγή χιλιάδων ανθρώπων που βρήκαν παρηγοριά στα σοφά λόγια του . Ενώ τα τελευταία 25 χρόνια ο Γέροντας στάθηκε στο πλευρό εκατοντάδων τροφίμων στα σωφρονιστικά καταστήματα, με αγάπη & υπομονή, γι’ αυτό το λόγο τον αποκαλούν & Άγιο των Φυλακισμένων.

Η αγάπη ,η ταπεινοφροσύνη, η διάκριση & η πραότητα αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της αγιοσύνης του. Το κενό πού αφήνει δυσαναπλήρωτο, η αγωνία όλων μεγάλη. Οι παρακαταθήκες του σε όλα τα πνευματικά του παιδιά ας είναι οδηγός για το φωτισμό του νου & της ψυχής. Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών

ΑΥΛΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ