Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου

Η υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου είναι το βασικό μήνυμα της σημερινής Εθνικής Εορτής. Αυτή λοιπόν εορτάζει σήμερα ο λαός μας και τη ομολογεί παρά την περιρρέουσα αυτού θλιβερή πραγματικότητα. Ο λαός μας στο έπος του ‘40με την βοήθεια της Παναγίας μας ολοθύμως και ομοφρόνως αρνήθηκε να συμβιβαστεί. Πολέμησε σκληρά πάνω στα κακοτραχάλατα βουνά της Ηπείρου γιατί, είχε ιδανικά και αξίες τις οποίες υπερασπιζόταν.

Πριν 73 χρόνια όλοι μαζί ξεκίνησαν για την Εθνική αντίσταση. Πετάχτηκαν πάνω ξαφνικά, μέτρησαν με αετίσιο βλέμμα, σε πλάτος και μήκος, τη Γή των προγόνων και με γιγάντιο διασκελισμό τινάχτηκαν στην κορυφή της Πίνδου. Εκεί ντυμένοι το φώς – φρουροί στις νέες Θερμοπύλες , φύλακες της τιμής του ανθρώπου! Βροντοφώναξαν ΟΧΙ – ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στις ορδές των Βαρβάρων. Πάνω στα Ηπειρωτικά βουνά στήθηκε το φλάμπουρο της παγκόσμιας ελευθερίας.

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, άλλαξαν πολλά. Η πατρίδα μας που δίδαξε ηρωισμό, που ύφανε το θαύμα, που γνώριζε να ανασταίνει την ελπίδα μέσα από τη θηλιά, κείτεται ταπεινωμένη στη παγκόσμια κοινή γνώμη. Χρειάζεται αυτοκριτική, βαθύς στοχασμός. Πώς φθάσαμε ως εδώ; Και ταυτόχρονα ριζική επιστροφή στα ιδανικά και στις αξίες που πτέρωσαν τη γενιά του ’40 χαρίζοντάς τους τη δυνατότητα να επιτελέσουν πράξεις αξεπέραστες. Οι βάρβαροι εισέβαλαν και άλωσαν τις ψυχές, τα ιδανικά και τα πιστεύω των παιδιών. Των παιδιών που έγιναν άνδρες και πήραν στα χέρια τους τα σκήπτρα της εξουσίας και της διαχείρισης των κοινών όντας αλωμένα. Ξεκομμένα από το ιστορικό τους παρελθόν, από τα ιδανικά και την πίστη των προγενεστέρων τους. Η γενιά μας!! Υπέρμετρα εγωπαθής!! Ξεχύθηκε αλόγιστα στο κυνήγι του άκρατου ευδαιμονισμού μετατρέποντας, με το παράδειγμά της και με το δήθεν όραμά της, έναν ολόκληρο λαό σε άψυχη μάζα υλικών διεκδικήσεων. Πρότυπά της οι κενοί αστέρες της δημόσιας ζωής με σκανδαλώδη βίο και εφήμερη δόξα. Όραμά της, η ηδονή της κατανάλωσης και της απόκτησης μόνο υλικών αγαθών. Έμβλημά της το ΕΓΩ και το ΘΕΛΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Αγαπητοί μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς, Αλλάζοντας το νου και τον τρόπο ζωής μας σήμερα, ναι σήμερα και όχι αύριο, ας βροντοφωνάξουμε το δικό μας ηχηρό ΟΧΙ, πιστοί στα βήματα της γενιάς του ’40, εμπνεόμενοι από την αστραπή του βλέμματος της ιστορίας, ατενίζοντας το μέλλον συντροφιά με τα λόγια του Κωστή Παλαμά, «παιδιά μου, ο πόλεμος για εσάς περνάει θριαμβευτής των αδίκων. Ο πόλεμος δεν είναι εκδικητής, είναι ο θυμός της άνοιξης και της δημιουργίας. Η Ελλάδα είναι αβασίλευτη, με δάφνες και με κρίνα νίκης. Παντοδύναμος την έπλασε τεχνίτης. Η δόξα το καμάρι της. Η αλήθεια είναι δική της. Κι αν είναι και στον πόλεμο μέσα, η ζωή θυσία, ο τάφος είναι πέρασμα προς την Αθανασία». Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σ’ όλους μας.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Βρεφονηπιακών

Σταθμών

Ευάγγελος Αυλήτης