Με την κατωτέρω ανακοίνωση ανακοίνωσε την συμμετοχή του στον συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, ο Ευάγγελος Αυλήτης:
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Διανύουμε το τέταρτο έτος εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2010, ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών μας δήλωνα:
«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση των νέων περιοχών σε ένα ομοιογενές σύνολο, λόγω των διαφορετικών χαρακτήρων αυτών των περιοχών και λόγω του πρόχειρου σχεδιασμού του «Καλλικράτη», δεν είναι εύκολο να λυθούν άμεσα και χρειάζονται μακρόχρονη προσπάθεια, αλλαγή νοοτροπίας και σημαντικούς οικονομικούς πόρους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο σαν αυτή που βιώνουμε όλοι μας.»
Πιστεύω πως έχουμε πια αρκετά στοιχεία κι εμπειρίες για να επιχειρήσουμε μια αρχική αποτίμηση. Ως γενικό σχόλιο θα ήθελα να παρατηρήσω, ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», έχει να επιδείξει κάποια θετικά στοιχεία σε θέματα διοικητικής οργάνωσης –ανάλογα με τις διοικητικές ικανότητες των εκάστοτε δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων- και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας.
Ταυτόχρονα, όμως, έχει να επιδείξει αρκετές αδυναμίες και ατέλειες, σε θέματα οργάνωσης κοινωνικών υποδομών και παροχής δυνατοτήτων στη χρήση σύγχρονων εργαλείων για την ανάπτυξη των κοινωνιών, που συνενώθηκαν σχεδόν «στο πόδι» χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες και σε αρκετές περιπτώσεις οι ανισότητες των κατοίκων τους.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα εφαρμογής του είναι φυσικά η ραγδαία υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση και η σημαντική πτώση των παραδοσιακών εσόδων (δημοτικά τέλη κ.λπ.) των Δήμων, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω της τμηματικής «αποψίλωσης» των Ο.Τ.Α. από πολύτιμο προσωπικό στο πλαίσιο της κινητικότητας και διαθεσιμότητας που επιτάσσει η κυβέρνηση «[…]τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη».